Mer energi och ork med sportgel

De som sysslar med löpträning vet hur viktigt det är att ladda på rätt sätt och att se till att kroppen har tillräckligt med vätska även under loppets gång. Med sportgel så kan man förbereda kroppen inför en större prestation och även få i sig mer energi och vätska då man är igång. Det finns lite olika versioner men generellt sett så kan man säga att det handlar om en slags uppladdning av kolhydrater i gelform. När man ska välja rätt variant så måste man tänka på vad den innehåller och även smak. Blir det för sött så kan det kännas svårt att använda sig av gelen innan och under träning och tävling.

Vad är sportgel?

sportgelMed sportgel så menar man för det mesta kolhydrattillskott som ger mer energi. Inför ett maratonlopp eller annan intensiv träning så är det inte så lämpligt att äta en massa mat. Med gel så får man snabba kolhydrater och den kick som krävs för att orka utan att bli tung i magen. Dessutom så kan det ingå ämnen som gör att man också känner sig väldigt pigg. Sportgelen kan även inkludera proteiner, fett, vitaminer och mineraler, så det är viktigt att man väljer rätt typ.

Så använder du sportgelen

Man använder sig av sportgel-produkter både under träning och tävling. En del är utformade som så att man sätter igång redan några dagar innan ett lopp för att förbereda kroppen på rätt sätt. Sedan kan man fylla på under själva loppet med 1 eller 2 gelförpackningar. Gelen är så pass lättsmält att den inte stör när man är igång och det är en stor fördel. Den är lätt att få i sig med en hand men här är det förstås också viktigt att man väljer ett bra märke som har tänkt på paketets utformning så att det passar då man springer.

Fungerar det?

Den som ska springa ett maratonlopp vet att det gäller att tänka på energiintaget redan dagarna innan starten går. Har man laddat på rätt sätt så går det bättre. Förutom idog träning så måste kroppen få ett bra stöd och en massa energi och det får man med sportgelerna. En del fungerar bättre än andra och det här är lite av en smaksak. Om man inte tycker om alltför söta smaker så får man försöka hitta en bra citrusversion eller liknande som är mindre söt. Det gäller nämligen att få i sig gelen utan att det blir obehagligt för att smaken är för intensiv. Sportgel fungerar men tänk på att de sorter som har en massa socker inte är lämpliga för den som vill gå ner i vikt och som är ute efter bra kosttillskott för att öka energinivån inför träning.

-> Hitta Sveriges största utbud av sportgels här